Domowe masło orzechowe.

peanut-butter-350099

Heja,

Dzisiaj przedstawię Wam szybki przepis na pyszne masło orzechowe domowej roboty. Spytacie, po co przepis na masło orzechowe, które można kupić w każdym sklepie.  Warto pamiętać, że skład kupnego masła jest dłuższy od domowej roboty. W sklepowych wyrobach znajduje się dużo ulepszaczy typu: olejów, cukrów, aromatów, stabilizatorów i tym podobnych. Rzadko można spotkać masło, które zawiera więcej niż 60-70% orzechów. Dodatkowo koszt produkcji własnego masła jest znacznie mniejszy niż kupnego.

peanuts-386784

 

Jak wiecie masło orzechowe ma w sobie mikroelementy, które są potrzebne organizmowi, dlatego tak wielu sportowców/osób, które się odchudza używa je w swojej diecie.

7 informacji na temat orzeszków ziemnych: 

  1. Orzeszki ziemne botanicznie należą do rodziny roślin strączkowych. To wyjaśnia, dlaczego mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów, bo aż 25,8 g/100 g.
  2. Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy utracić kilka zbędnych kilogramów.
  3. Orzeszki ziemne mają najwięcej niacyny (witaminy B3 lub witaminy PP) ze wszystkich orzechów – 12 mg/100 g (choć niektóre źródła podają, że nawet 17 mg/100 g).Witamina B3 wspomaga układ nerwowy – koi nerwy, łagodzi stres, ułatwia zasypianie itp. Jeśli więc czujesz ciągłe zmęczenie i osłabienie, nie radzisz sobie ze stresem, bądź cierpisz na bezsenność lub z powodu migrenowych bólów głowy, sięgnij po fistaszki.
  4. Jednym z aminokwasów wchodzących w skład orzeszków ziemnych jest arginina, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej. Z tego powodu arachidy są wykorzystywane także w kulturystyce.
  5. Fistaszki są skarbnicą potasu (aż 705 mg/100 g). Wysoka zawartość tego pierwiastka pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym – chorobą cywilizacyjną, która dotyka już co trzeciego dorosłego Polaka, a więc 10,5 miliona osób w naszym kraju.
  6. Orzechy ziemne zawierają błonnik (8 g/100 g), który szybko i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.
  7. Zawarte w orzechach arachidowych witaminy z grupy B, magnez i NNKT poprawiają pamięć i koncentrację, łagodzą stres (np. ten związany z egzaminami). W związku z tym są polecane osobom, które wykonują intensywny wysiłek umysłowy, np. uczniom, studentom itp.

Wartości odżywcze orzeszków ziemnych (w 100 g)

Wartość energetyczna – 567 kalorii
Białko ogółem – 25,80 g
Tłuszcz – 49,24 g
Węglowodany – 16,13 g (w tym cukry proste 4,72)
Błonnik – 8,5 g

Witaminy

Tiamina – 0,640 mg
Ryboflawina – 0,135 mg
Niacyna – 12,066 mg
Witamina B6  – 0,348 mg
Kwas foliowy –  240 µg
Witamina E – 8,33 mg

Minerały

Wapń – 92 mg
Żelazo – 4,58 mg
Magnez – 168 mg
Fosfor – 376 mg
Potas – 705 mg
Sód – 18 mg
Cynk – 3,27 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Dobra wymęczyłam Was ciekawostkami na temat orzechów ziemnych, więc czas przejść do konkretów, czyli przepisuj na domowe masło orzechowe.

1. Kupujemy orzeszki nie solone i nie prażone. Najlepiej jeszcze w łuskach, by się potem pobawić i poobierać je ze skórek, łusek itp. Ja poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe – prażone i nie solone!

zdjęcie 1

2. Dodatkowo podprażyłam orzechy, by wydobyć bardziej intensywny smak.

zdjęcie 3

3.  Podprażone na suchej patelni orzeszki, wrzuciłam do blendera.

zdjęcie 4

4. Blendujemy około 20-30 min. Ja mam słaby mikser, więc mi to dłużej zajęło, bo musiałam z przerwami to robić. Średnio na dobrym sprzęcie wychodzi około 15-20 min.

zdjęcie 1 (1)

5. W czasie pracy nad naszym domowym masłem orzechowym dodajemy trochę soli do smaku.

//Tą solniczkę wykonałam sama ;)//

zdjęcie 2 (1)

6.  Następnie łyżka miodu po to by wszystko scaliła i nadała słodszego smaku.

zdjęcie 3 (1)

7. Blendujemy, aż uzyskamy jednolita masę. Ja dodałam pod koniec trochę wody by masa była bardziej płynna.  Lecz trzeba pamiętać, że dodanie wody spowoduje, że masło orzechowe domowej roboty będzie mogło stać krócej w lodówce, ponieważ może dostać pleśni.

Moje już stoi 3 tygodnie i nic się z nim nie dzieje. :)

zdjęcie 4 (1)

Życzę smacznego i czekam na Wasze opinie. Czy Wam smakuje masło orzechowe? Z czym je jecie? Do jakich potraw je dodajecie?

Czekam na komentarze!

4 Comment

  1. Ja niestety nie jadam masła orzechowego. Uważam jednak, że takie domowej roboty specyfiki są najlepsze i najzdrowsze :)

    1. Aga4run says: Odpowiedz

      Też tak uważam :)

  2. Nigdy mi się nie chciało 😉 co więcej, bezczelnie wytknę Ci niedopowiedzenia:
    – kupienie masła 90% orzechów to nie problem, sama kupuję takie regularnie w supermarkecie (i to nie jakimś wege-oszołomskim, tylko zwykłym). Dużo orzechów, mało soli, dobry skład.
    – co do kosztów to też bym polemizowała – jeżeli uwzględnić zakup sprzętu, amortyzacje i czas poświęcony (bo to też koszta! czas jest bardzo cenny) na przygotowanie kontra cena słoika to różnie z tym bywa.
    Ale już masło pistacjowe opłaca się robić samemu, zresztą przy okazji następnych zakupów mam zamiar kupić więcej pistacji i je wypróbować :)

    1. Aga4run says: Odpowiedz

      Oooo dzięki za wytknięcie błędów. Masła pistacjowego, czy migdałowego muszę spróbować, niby jest bajka! :)

      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz