Przepis na fasolowe babeczki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolejnym posiłkiem, który przygotowałam na swoje urodziny były fasolowe babeczki bez mąki. Nikt o tym nie wiedział, że w środku zamiast mąki była fasola. Jakie było zaskoczenie, gdy opowiedziałam swoim Gościom, co było bazowym składnikiem. Jeśli masz problemy z jedzeniem glutenu, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Dziękuje Hopci za podzielenie się tym pysznym przepisem.

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki ksylolitu lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

WYKONANIE:

  1. Fasole wyjmujemy z puszki, odsączamy i przepłukujemy w zimnej wodzie, następnie wrzucamy do miski
  2. Kolejno do miski wrzucamy resztę składników: banan, jajka, kakao, słodzik, olej kokosowy oraz sodę.
  3. Wszystko ze sobą blendujemy na gładką, jednolitą masę.
  4. Można dodać szczyptę soli, która podbije smak czekolady oraz kawałki gorzkiej czekolady.
  5. Przekładamy masę do sylikonowych foremek do muffinek. Mi wychodzi 12 babeczek.
  6. Pieczemy w 180°C, około 35 min – proponuję obserwować i sprawdzać patyczkiem, czy środek jest suchy.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz