Był na blogu przepis na FIT Bounty z kaszą jaglaną (PRZEPIS). Dzisiaj przedstawiam tradycyjną wersję tego batonika, oczywiście zdrowszą.
SKŁADNIKI – NADZIENIE:
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- 200 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
SKŁADNIKI – POLEWA:
- 3 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
- 100 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 2 łyżki mleczka kokosowego
WYKONANIE:
- Składniki na nadzienie wrzucamy do miseczki i mieszamy.
- Formujemy kształt oraz wielkość batoników (ja zrobiłam kilka małych).
- Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, aż batoniki stwardnieją.
- W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę w garnku, dodając przy tym mleko oraz olej kokosowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- W rozpuszczonej czekoladzie moczymy nasze batony.
- Po ostygnięciu wstawiam do lodówki.
- Przed zjedzeniem możemy posypać batony wiórkami kokosowymi.
Specjalnie dla Was przeliczyłam makro:
Baton Bounty (100g):
488 kcal, białko: 3,7 g, tłuszcz: 26,1 g, węglowodany: 58,3 g, błonnik: 5,4 g.
Baton Fit Bounty (100g):
520 kcal, białko: 4,64 g, tłuszcz: 43,56 g, węglowodany: 24,35 g, błonnik: 5,9 g.
Porównując do tradycyjnego batona, w wersji FIT jest więcej tłuszczu, a mniej cukrów. Wiadomo nie ma żadnych substancji chemicznych, ani innych utrwalaczy. Warto też mieć na uwadze, że nawet ze słodyczami FIT nie można przesadzać. Jeśli chciałbyś/ałabyś bardziej odchudzić tę wersje batonu, zamiast miodu, można dodać słodzik. Tak więc jeden batonik i na trening! 🙂