Smaki Azji w Menya Musashi Gdańsk

Menya Musashi Gdańsk

Gdyby tak się przenieść z Polski do Japonii w 3 sekundy i zasmakować smaków Azji…

Niedawno przeżyłam taką przygodę w nowo otwierającym się Ramen Shopie przy Centrum Handlowym Forum Gdańsk.

Kilka dni temu spędziliśmy bardzo miły czas w nowej restauracji japońskiej w Gdańsku – Menya Musashi. To popularna na całym świecie sieć. Pierwsza restauracja Menya Musashi Ramen Shop została otwarta w 1996 roku, w jednej z najbardziej luksusowych i modnych dzielnic Tokio – Aoyama. Sukces restauracji, która zdobyła uznanie i wspaniałe recenzje licznych gości, doprowadził do otwarcia nowych lokali nie tylko w Japonii, ale również daleko poza jej granicami. Dziś restauracje Menya Musashi Ramen Shop z powodzeniem działają w Japonii, Singapurze, Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Malezji, na Ukrainie i na Hawajach oraz obecnie w Polsce. Pierwsza została otwarta w zeszłym roku w Warszawie i cieszy się dużym zainteresowaniem. Czy tak będzie w przypadku Gdańskiej fili – zobaczymy.Menya Musashi Gdańsk

Z czym w pierwszej kolejności kojarzy Ci się kuchnia Japońska?

Oczywiście sushi i ramen! To właśnie te dania chciałam zasmakować w pierwszej kolejności.

Na początek wybraliśmy ramen klasyczne oraz na bazie mleczka kokosowego, czyli white ramen. Klasyczne Ramen były dość słone, co nie do końca trafiło w moje gusta. Natomiast białe ramen to dla mnie hit. Kremowa baza z mleczka kokosowego i pasty curry, a do tego warzywa, makaron, kiełki i glony, wszystko to pięknie komponuje się w smakowitą całość. Idealne danie, jeśli jesteś wegetarianinem.Menya Musashi Gdańsk

Kolejno podano nam pierożki Gyoza, które były przepyszne. Mam słabość do klasycznych pierogów, ale japońska odmiana również jest smaczna. W środku farsz z wieprzowinom z sosem z pomarańczy. Po prostu rozpuszczały się w ustach.Menya Musashi Gdańsk

Następnie spróbowaliśmy sushi, którym przeniosłam się do roku 2014, gdzie byłam w Tokio. Bardzo żałowałam, że nie można było spróbować kilku smaków na raz, ale wybraliśmy dwa, na które mieliśmy ochotę – California z łososiem oraz chesse roll z krewetkami. Sushi było bardzo dobrze zrobione, nie można się do niczego przyczepić. Nawet miałam możliwość spróbowania kawioru, który wesoło strzelał pomiędzy zębami.

Menya Musashi GdańskMenya Musashi Gdańsk

Na koniec sprawdziliśmy desery. Sernik o smaku zielonej herbaty matcha, brownie z lodami imbirowymi oraz banany w cieście tempura z sosem karmelowym. Jeśli chodzi o pierwszą pozycje to jest hit sprzedażowy w całej sieci. Faktycznie rozpływa się w ustach, na talerzu wygląda artystycznie, jednak ma za mało posmaku herbaty. Brownie na ciepło z lodami było przepyszne! Lody, które zaostrzały kubki smakowe, moim zdaniem poezja. Najgorzej z deserów wypadły banany, które przy ciastach wypadły miernie. Były za suche, a w smaku nijakie. Nie czułam w ogóle smaku banana, który znikł w cieście i sosie.Menya Musashi GdańskMenya Musashi GdańskMenya Musashi Gdańsk

Podsumowując, wyjście do nowego lokalu w Trójmieście było na plus. Smaki kuchni japońskiej przypomniane. Zachęcam do odwiedzenia tej miejscówki i przeniesienia się na chwile z Polski do Japonii.

Menya Musashi Gdańsk

2 Comment

  1. Laura says: Odpowiedz

    Uwielbiam gyoze i sushi, więc może kiedyś skusze się na te restauracje :) Zdjęcia wyglądają super smakowicie 😀

    1. Daj znać jak było :)

Dodaj komentarz