Zielone Babeczki

zielone_babeczki

Wielkanoc się zbliża wielkimi krokami, a ja postanowiłam zainspirować się zielenią za oknem. W tym wpisie przedstawię swój autorski przepis na babeczki w stylu ciasta Zielony Mech. Kolor jaki uzyskałam nie jest dzięki soku ze szpinaku, a innego magicznego składnika. O jaki składnik chodzi? Zapraszam do zapoznania się z tym przepisem.

 skladniki_zielone_babeczki

Składniki (na 12 babeczek):

  • 1/2 szklanka mąki owsianej;
  • 1/2 szklanka płatków owsianych błyskawicznych;
  • 1 szklanka mleka 2%;
  • 1 miarka ksylitolu;
  • 1 miarka nasion chia – LINK;
  • 1 miarka sproszkowanego młodego jęczmienia – LINK;
  • 3 miarki białka o dowolnym smaku (ja użyłam krem malinowy);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 12 kostek gorzkiej czekolady powyżej 80% (do każdej babeczki została dodana 1 kostka czekolady);
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki masła orzechowego jako polewa – LINK.

Samo przygotowanie jest bardzo proste!

  1. Mieszany wszystkie składniki suche.składniki_suche_zielone_babeczki
  2. Dodajemy składniki mokre i całość razem mieszamy tak, aby powstała jednolita masa.masa_mokra_zielone_babeczki
  3. Następnie masę przekładamy do foremek, tak aby zapełniło do 3/4 wysokość.
  4. W każdej z babeczek zanurzamy kostkę gorzkiej czekolady.
  5. Pieczemy w piekarniku ok 25-30 min. w ok. 190-200°C . Najlepiej co jakiś czas sprawdzić patyczkiem, czy babeczki się upiekły.
  6. Na koniec można dodać polewę np. z masła migdałowego, które podkręciło smak babeczek, a dzięki temu zyskały na sytości.

Smacznego życzy aga4run!

Młody jęczmień, o którym pisałam TUTAJ, jest tym magicznym składnikiem. Dodaje on piękny, zielony kolor moim babeczką. Warto go używać w potrawach, ponieważ jest doskonałym źródłem witamin.

zielone_babeczki_2zielone_babeczki_3zielone_babeczki_4

4 Comment

  1. Wiem, że już po Wielkanocy, ale te babeczki są cudne!

    1. To prawda i są pyszne! :)

  2. Kankolka says: Odpowiedz

    Ciekawy pomysł na babeczki! Uwielbiam zdrowsze odpowiedniki deserów, ciast i ciasteczek. Kiedyś na pewno wypróbuję przepis :)

  3. Natalia says: Odpowiedz

    Muszą być przepyszne!

Dodaj komentarz